Hoe eten onze identiteit ging bepalen

Wat laat jij zien met je eten?

“Geen vlees eten, plantaardig, alleen grasgevoerd vlees, biologisch, lokaal, geen suiker, geen vis, onbewerkt eten. Wat we ook kiezen, het zegt iets over hoe we in het leven staan.”

“Er is een groep die zich moreel verheven voelt omdat ze havermelk van Oatly verkiezen boven koemelk,”

In de afgelopen circa vijftien jaar is de status van voedsel veranderd. Het is niet langer slechts functioneel of een manier om vreugde te uiten. “We willen door middel van voedsel de wereld verbeteren, Mensen kunnen door middel van voedsel hun levensmissie definiëren en zich uitdrukken.”
In havermelkhoofdstad Amsterdam passeren in rap tempo allerlei foodtrends.

Van natuurwijn tot slowfood, de lokale boer, plantaardig vlees, Wagyu, alleen groente of de avocado(show), en West-Afrikaanse cuisines die in rap tempo hun intrede doen in de voorheen wat erg witte nouveau-­ruigkeukens. Aansluiten bij de gevestigde orde kan ook: dan drink je je koffie met havermelk.

Er is echter meer dan alleen moraal.


“We hebben ook een lichamelijke behoefte, en die is voor iedereen anders. Dus als je ervoor kiest plantaardig te eten omdat je graag bij de veganisten wil horen of denkt dat dat beter is voor de wereld, terwijl je lichaam om iets anders vraagt, ervaar je onrust. Heel veel onrust, wat weer voor stress zorgt en zelfs tot eetproblematiek kan leiden

🗞️ Het hele artikel verscheen in Het Parool en lees je hier